Rouw en verliestherapie

“Alles wat is

erkennen

aanvaarden

loslaten

en verder gaan…”

Rouw en verliestherapie

Ieder mens wordt in zijn leven geconfronteerd met verlieservaringen. In eerste instantie denken we aan het verlies van een persoon, maar het kan ook gaan over verlies van gezondheid, verlies van sociale contacten, verlies van werk, ……

Ieder mens rouwt anders, elk rouwproces (de manier waarop, de duur, …) is uniek, individueel en dus heel verschillend.

Therapie gaat afwisselend in twee richtingen :verlies georiënteerd werken of herstelgericht. Het is de bedoeling met het verlies te werken, het een plaats te geven zodat het weer leefbaar wordt voor de cliënt.

In rouwtherapie wordt niet alleen gepraat maar ook gedaan. Praten over u zelf, over het verlies, over betekenis, …. krijgt een belangrijke plaats in rouwtherapie. Maar daarnaast is doen ook belangrijk, vooral als er gewerkt wordt via rituelen of andere manieren om erkenning en uiting te geven aan de aanwezige gevoelens. Tijd is een belangrijke factor.

Verlies- en rouwtherapie kan zowel vanuit individueel als partner/gezins perspectief plaats vinden. In gesprekken krijgen verlies, verdriet en rouw alle ruimte en wordt gewerkt naar het bespreekbaar en beheersbaar maken van het verdriet.